Ролята и моделът на бъдещата Българска банка за развитие /ББР/, достъпът до финансиране на МСП у нас, както и по-ефективното усвояване на средствата от структурните фондове на ЕС обсъдиха финансисти от България и Европа. Семинарът бе организиран от Насърчителна банка, съобщиха от финансовата институция.

Повод за организиране на семинара е предстоящото трансформиране на Насърчителна банка в Банка за развитие. То предвижда бъдещата институция да предоставя дългосрочно инвестиционно кредитиране и да развива кредитни програми за стимулиране на износа.

Към банката ще се структурира гаранционен фонд, който ще предоставя гаранции на малки и средни предприятия (МСП) по кредити към търговските банки в страната и така ще допълва недостига на обезпечение, което е характерен проблем за българските МСП.

Предвидена е и възможност за създаване на Фонд за рисков капитал, чрез който ще се финансират бизнес идеи с по-висок риск и ограничени активи, но с добра перспектива за развитие в области, приоритетни за националната икономика.

Решението за създаване на Българска банка за развитие (ББР) бе взето от правителството през април 2007 г. В края на януари кабинетът одобри проектозакон за банката за развитие. Предстои приемането на закона в Народното събрание.

Банки за развитие съществуват в почти всички държави членки на ЕС, в това число Германия, Франция, Швеция, Австрия, Финландия, Латвия, Испания, Германия, Италия, Унгария, Франция, Люксембург, Словакия. Общата стойност на управляваните от тях активи надхвърлят 500 млрд. евро. С приемането на закон за ББР Насърчителна банка ще стане равнопоставен партньор на европейските банки за развитие.

Гости и лектори на семинара са били Франсис Карпентър, изп. директор на Европейския инвестиционен фонд, Алфред Меламед, главен мениджър “Проекти”, Аустрия Виртшафтссървиз и Нина Радева, зам.-министър на икономиката и енергетиката.