Пазарът на недвижими имоти в Турция се превръща в ключов за инвеститорите в сектора, като се очаква ръстът тази година да надмине всички очаквания, съобщава Turkish Daily News. Това става ясно от първия доклад на консултантската компания за недвижими имоти King Struge.

Стабилният икономически ръст в страната в последните няколко години, заедно с политическата стабилност, големите инвестиции в инфраструктурата и благоприятното географско положение, са фактори за развитието на сектора.

Големите сделки с недвижимо имущество, рязкото увеличение в наемите на офис площите и нарастващото търсене на търговски обекти са ключови компоненти за развитието на пазара.

Преди няколко години доходността от наем на бизнес имот е била в границите на 10-12%, като в последните години е отчела спад до около 8%.

Ръстът в икономиката на Турция повишава търсенето на бизнес имоти за офиси или представителства на големи компании. Естествено, най-голямо търсене се отчита в развитите региони на страната и най-вече в най-големия град Истанбул. В европейската част на града делът на незаетите площи в последните години е достигнал, на практика, нула.

Нивото на наемите пък е нараснало с около 25% за последните две години и сега за най-добрите имоти се плаща на месец по около 20 евро за кв. м. В града в момента се строят около 30 модерни и големи търговски центъра, както и още 30 в други места в страната.