Населените места с нас 50 000 жители да подготвят проектите си за пречиствателни станции и с инсталации за улавяне на метана към тях. Това препоръча министър Джевдет Чакъров на представителите на общините от всички области по Южното Черноморие, съобщиха от МОСВ. Те днес участваха в организираната от него среща за представяне на програмата на МОСВ за изграждане на пречиствателни станции по Черноморието с финансиране от Оперативната програма “Околна среда” и от Програмата за развитие на селските райони за селищата с население под 2000 жители, които не са от градски тип.

Според министъра подходът за изграждане и на метан станции е рентабилен за големите населени места, защото оползотвореният газ ще покрива почти изцяло нуждите от електроенергия за работата на пречиствателната станция и инвестицията ще се изплати за 3.5 до пет години.

Финансовият ресурс за пречиствателните станции по Черноморието е налице, бъдете активни и подавайте проекти, призова Джевдет Чакъров. Мачът започна, нека не се получи така, че да загряваме 80 минути, а да играем активно само последните 10 минути, нека този път започнем работа от самото начало, допълни министърът.

Към момента има пълна готовност Оперативната програма “Околна среда” да стартира с проекти на стойност около 120 млн. евро. МОСВ предвижда до края на тази година да бъдат сключени договори поне за 300 млн. евро.

Сред проектите с най-добра готовност министърът посочи този на община Ахтопол. На 24 март ще бъде обявена първата процедура за набиране на проекти за пречиствателни станции и е възможно ОП “Околна среда” да стартира точно с този проект, посочи Джевдет Чакъров.

До май следващата година ще е завършен първият етап от проекта на пречиствателната станция в бургаския квартал “Меден рудник”, вече в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда е подаден проект от община Бургас за изграждане на колектори и ще го придвижим по най-бързия начин, а имаме готовност да финансираме и допълнителни мощности за пречиствателната станция по Оперативната програма, съобщи министърът.

Изпълнителният директор на Асоциацията на черноморските общини Марияна Кънчева изрази мнението на членовете на асоциацията, че от оперативните програми Оперативната програма “Околна среда” е с най-добра готовност за стартиране на конкретни строителни проекти. Сигурна съм, че това ще е първата програма, която ще отбележи сериозни успехи, каза Кънчева.

Кметът на Бургас Димитър Николов изрази удовлетворение, че интересът към тази среща е по-голям отколкото към Оперативната програма за регионално развитие, защото с решаването на проблема с пречиствателните станции българското Черноморието има шанс да се превърне в световна туристическа дестинация.

Министър Чакъров изрази готовността на МОСВ още до края на тази година или най-късно в началото на следващата година да стартира строителството на пречиствателни станции по Черноморието.

Расим Муса от Министерството на земеделието и продоволствието представи възможностите за финансиране на пречиствателни станции в селища с под 2000 жители, които не са от градски тип от Програмата за развитие на селските райони. В района на южното Черноморие има общо 14 такива населени места, които отговарят на критериите за кандидатстване с такива проекти по тази програма.

В срещата в Бургас участваха кметове и кметски наместници на всички населени места от Южното Черноморие, председатели на общински съвети, представители на ръководствата на курортите и на ВиК дружествата.