Швейцарската UBS AG, която регистрира най-големи загуби от кредитната криза в САЩ измежду европейските банки, съобщи, че председателят й Марсел Оспел ще напусне поста си след отчетените допълнителни отписвания в размер на 19 млрд. долара и загуба за първото тримесечие, предава Bloomberg.

UBS ще набере 15 млрд. швейцарски франка свежи средства от акционерите, за да попълни капитала си, съобщава банката в електронно писмо, разпостранено днес. Отписванията ще доведат до 12 млрд. франка загуба за първата четвърт на 2008 г., което ще означава негативен резултат за банката във второ поредно тримесечие.

Оспел, който беше в основата на създаването на UBS чрез сливане преди десет години, ще бъде заменен от главния юрист на банковата група Петер Курер. UBS става поредната банка, след Citigroup Inc и Merrill Lynch & Co, която търси за втори път помощта на инвеститорите за попълване на капитала, който намаля вследствие на отписвания на активи, свързани с високорискови заеми.

Акциите на UBS са загубили 45% от стойността си тази година, като пазарната стойност на най-голямата швейцарска банка е спаднала до 59.8 млрд. франка.

Отписванията на банката през първото тримесечие на 2008 г. надхвърлят прогнозираните 11 млрд. долара от анализаторите на Merrill Lynch и Oppenheimer & Co. Най-големите световни банки са претърпели загуби, свързани с дългови инвестиции и заеми в размер на 208 млрд. долара до вчера, според данни на Bloomberg.

Отписванията костваха работата на бившия CEO на UBS Питър Уфли, на финансовия директор Клайв Стендиш и на шефа на подразделението за инвестиционно банкиране Хув Дженкинс. Оспел, който на събранието на акционерите, насрочено за 23 април, се очакваше да кандидатства за преизбиране за срок от една година, помогна за предходното увеличение на капитала с 13 млрд. франка от инвеститори в Сингапур и Близкия Изток.

UBS обяви 12.5 млрд. франка загуба за четвъртото тримесечие, което беше най-големият негативен резултат, отчитан от банка, а CEO-то Марсел Ронер заяви, че 2008 г. ще бъде “поредната трудна година”.

*Към момента един швейцарски франк се равнява на един долар