Оризът се изкатери до нов рекорд, а царевицата се търгува близо до най-високото си ново за всички времена поради спекулации за нарастващо търсене, в резултат на ограничаване на износа от някои държави.

Соята поскъпва за трети ден, пшеницата също се повиши заради тревоги, че анормалното време може да намали продукцията и да понижи световните наличности на зърно, които вече са на най-ниското си ниво от 26 години. Оризът скочи с 2.4% в Чикаго.

Световната банка оценява, че 33 страни по света са изправени пред потенциално социално напрежение поради скока на цените на хранителните продукти и енергийните суровини.

Рекордните цени на храните и горивата натрупват инфлация по света и принуждават правителства от Китай до Индия да вземат мерки да осигурят предлагането. Оризът, основна храна за около 3 млрд. души по света, е скочил два пъти за последната година, а петролът, соята и пшеницата достигнаха нови исторически стойности.

Суровият ориз с доставка през май достигна 20.26% за 100 паунда на Чикагската борса, след като бяха обявени прогнози, че износът ще падне с 3.5% тази година поради ограничаваното на износа от някои нации.

Индонезия, третият по големина производител в света, може да се присъедини към Китай, Индия, Виетнам и Египет в ограничаването на износа, за да се осигури местният пазар.

Потребителските цени в Китай се повишиха с 8.7% през февруари до 11-годишен връх, а тези в Индия достигнаха 13-месечен пик. Храните в Китай, според правителствен индекс, скачат с 28% през февруари на годишна база.

Обединените нации предупредиха през февруари, че 36 държави, включително Китай, са изправени пред затруднения тази година, след като наличностите на зърнени храни паднаха на 26-годишно дъно.