Разрешителните за отпускане на жилищен заем в Австралия отчетоха неочакван спад за месец февруари до най-ниските си нива от 4 години насам, пише Bloomberg.

Този факт, както и повишението на основния лихвен процент от страна на централната банка на страната цели четири пъти за последните 7 месеца, доказва забавянето в икономическия ръст.

Броят на дадените заеми на хората за строеж или покупка на къща или апартамент е спаднал с 5.9% от месец януари, става ясно от данните на статистическия институт. Средната прогноза на икономистите за периода беше за спадане около 0.5%.

Най-голямото спадане от месец януари 2004 г., може да охлади пазара още повече в следващите няколко месеца, категорични са анализаторите.

Процентът от месечните възнаграждения на едно семейство, необходим за покриване на жилищния им кредит, е бил 37.4%, най-високият от 22 години насам.

Годишната инфлация се покачи до 3.8% за четвъртото тримесечие на 2007 г., от 3.1% за предходното.

Напоследък се забелязва и тенденция голяма част от строителните компании да изоставят проектите си. Ако тази тенденция се запази, икономическите загуби за страната могат да достигнат 1 трлн. долара, предупреждават икономистите.