Анализаторите в застрахователната индустрия очакват значително нарастване в броя на сливанията и придобиванията в сектора на застраховките Имущество и Злополука (P&C) и смятат, че има вероятност животозастрахователите, които разширят дейността си към развиващите се пазари през следващите три години, да бъдат възнаградени с по-високи рейтинги, според резултатите на световно проучване.

Поръчано от Accenture и проведено от подразделението Institutional Investor Market Research Group, проучването събира мненията на повече от сто водещи анализатори, опериращи на 14 от от най-големите световни пазари и покрива разнообразен набор от теми, включително стратегии за печалба и растеж, приоритети при оползотворяването на капитала, критични предизвикателства пред индустрията и най-добре представящите се от сектора.

Повече от три четвърти от запитаните (77%) смятат, че програмите за подобряване на оперативната ефективност са най-добрият начин за употребата на капитала, след обратното изкупуване на акции и увеличението на дивидента, посочени от 83% от участниците в проучването. Девет от всеки десет запитани P&C анализатори (89%) поставят промените в климата и проблемите със замърсяването между трите най-големи предизвикателства за индустрията.

Цели 85% от запитаните анализатори в сектора на животозастраховането смятат, че инициативите по разрастване от страна на северноамерикански, европейски и японски застрахователи в страни като Бразилия, Русия, Индия, Китай, Мексико или Южна Корея ще бъдат основен двигател за получаването на по-високи рейтинги в следващите три години. Участниците обаче предпочитат естествения начин за разрастване (82%) пред сливанията и придобиванията (48%).

Повече от две трети от анализаторите (71%) очакват значително увеличение на сливанията и придобиванията в сектора през 2008 г. Те обаче придават малко значение на сливанията и придобиванията като начин за получаване на по-висок рейтинг, а повсеместно подкрепят естествения растеж.

По-малко от 45% от интервюираните посочват сливанията и придобиванията като най-ценните начини за оползотворяване на капитала; две трети (67%) от анализаторите пък смятат, че сливанията и придобиванията, извършени на установените вече пазари, са от съществено значение за получаването на по-високи рейтинги през следващите три години, в сравнение с 84%, които казват същото за естествения растеж.

Програмите за подобряване на оперативната ефективност се нареждат непосредствено след обратното изкупуване на акции и увеличението на дивидента като най-добрия начин за оползотворяването на капитала. Те значително изпреварват и възможности като въвеждането на иновации при продуктите и услугите, придобивания и сливания и разширяване на сферата на бизнес.

Промените в климата и проблемите с околната среда са най-често споменаваното предизвикателство пред индустрията, според P&C застрахователите. Те изпреварват остаряващите системи, IT модернизацията (85%), новите регулации и реформи (76%), трансграничната конкуренция (69%), тероризма и геополитическата нестабилност (61%), нарастващия риск за инвестиционните протфолиа (59%), променящите се демографски характеристики сред клиентите (58%) и т. н.

Проучването е направено в периода декември 2007 г. – януари 2008 г., като в него са взели участие общо 108 анализатори, включително 49 P&C анализатори, 28 анализатори в животозастраховането и 31 анализатори в общото застраховане. Най-много от участниците са били от САЩ и Великобритания.