Щатската инвестиционна банка Merrill Lynch ще обяви допълнителни отписвания на активи в размер на 6 до 8 млрд. долара в резултатите си за тримесечието, които се очакват тази седмица, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източник, близък до компанията.

По този начин стойността на отписаните активи от страна на банката ще нараснат до над 30 млрд. долара от октомври досега и ще доведат до загуба в трети пореден тримесечен период. Това ще бъде и най-дългата подобна “губеща” серия в 94-годишната история на банката.

Инвеститорите се подготвят за още лоши новини от големите американски банки, които обявяват резултатите си за първото тримесечие тази седмица, след като колапсът на имотния пазар и финансовата криза оказаха огромно влияние на счетоводните им баланси.
Merrill Lynch също така подготвя и план за намаляване на разходите, който предвижда съкращения на 10-15% от служителите в някои проблемни за банката области, като дълговото финансиране.

Залозите, че акциите на Merrill Lynch ще се понижат, изразени с "пут опции", са се повишили до рекордна стойност с предстоящите резултати на компанията, както писа Profit.bg вчера.

Изтъргуваните пут опции са скочили до рекордните 1.33 млн. и значително са превишили тези на кол опциите, като са били в съотношение с тях 1.8 към 1 – това е най-голямото подобно съотношение от юли 1996 година насам.

Загубата на акция на банката се очаква да е 2.06 долара при изнасянето на резултатите на 17 април, според средните очаквания на 15 анализатори.

Неофициалните очаквания на инвеститорите обаче са за по-голяма загуба на акция, която да инициира понижение в цената и печалба от пут опциите.

JPMorgan Chase, която придоби затруднената инвестиционна банка Bear Stearns миналия месец, и Wells Fargo трябва да обявят резултатите си за тримесечието по-късно днес.

По-рано тази седмица Wachovia, четвъртата най-голяма банка в САЩ, изненадващо обяви отрицателен финансов резултат за първото тримесечие, вследствие на увеличение на загубите от ипотечното портфолио. Банката също така намали размера на дивидента и набра 7 млрд. долара капитал.

Снимка: EPA/БГНЕС