Историческа сграда във Венеция се предлага за продан и предполагаемата й цена е 60 милиона евро. Известната като Ca'Labia сграда беше досегашно регионално седалище на националната телевизия РАИ, припомня БГНЕС.

Сградата е известна най-вече заради това, че стените й отвътре са обрисувани с фрески на Джамбатиста Тиеполо. „Палацо Лабиа“ беше купен преди около половин век от националната телевизия РАИ, която съзря в него отлична възможност за инвестиция. През 1964 г. тя плати 350 милиона лири* за сградата. Необходимостта от преместването на седалището на РАИ в по-функционално и технологически по-достъпно място обаче подтикна ръководството на телевизията да вземе решението за продажбата.

„Палацо Лабиа“ се намира на Cannaregio във Венеция. Близо 30 фондации, финансови и икономически групи от цял свят са заинтересовани в момента от купуването на ценната сграда с цел да я използват за изкуство и изложения. Сградата няма да може да бъде превърната в хотел. Тя е под закрилата на Министерството на културните ценности - многобройните творби, изложени в нея, я превръщат в истинско съкровище.

„Палацо Лабиа“ заема площ от 7500 кв. м. Първият й собственик - каталонската фамилия Лабиа, е вложила истинско богатство в обзавеждането на двореца, в който по-късно е живяла. Сградата е построена в края на XVII и началото на XVIII век. За нейното реализиране са били ангажирани най-добрите художници по онова време, включително и Тиеполо.

*към момента една британска лира се равнява на 0.8063 евро.