Втората най-голяма швейцарска банка Credit Suisse Group отчете първата си тримесечна загуба от почти пет години насам, вследствие на намаления на активи, свързани с влошаването на ситуацията на кредитните пазари и с ценни книжа, които умишлено са били надценени от дилъри на банката, предава Bloomberg.

Нетната загуба на банката за първите три месеца на 2008 г. възлиза на 2.15 млрд. швейцарски франка (2.1 млрд. долара), в сравнение с 2.73 млрд. франка (2.67 млрд. долара) печалба, отчетена година по-рано, се казва в електронно съобщение на базираната в Цюрих институция. Финансовият резултат надхвърля осреднените прогнози за 594 млн. франка загуба на 14-те анализатори, интервюирани от Bloomberg.

Резултатите са “несъмнено незадоволителни”, според CEO-то на банката Брейди Дуган. Credit Suisse отчита 5.3 млрд. франка намаления на стойността на активи, свързани с високорискови корпоративни заеми и ценни книжа, обезпечени с ипотеки. Въпреки това загубите на финансовата институция бледнеят пред тези на най-големия й местен конкурент UBS AG, която обяви на 1 април, че вероятно е натрупала загуба в размер на около 12 млрд. франка (11.76 млрд. долара) през първите три месеца на годината.

Акциите на Credit Suisse са загубили 23% от стойността си на фондовата борса в Цюрих от началото на годината, а пазарната стойност на компанията е паднала до 61 млрд. франка (59.82 млрд. долара). Акциите на UBS са се обезценили с 33% през 2008 г.

Най-големите банки и инвестиционни компании в света са обявили кредитни загуби и отписвания на активи в размер на 290 млрд. долара от началото на 2007 г., когато щатският ипотечен пазар се срина.

Подразделението за инвестиционно банкиране на Credit Suisse отчита 3.46 млрд. франка (3.39 млрд. долара) загуба преди данъчно облагане за първото тримесечие на 2008 г., в сравнение с 1.99 млрд. франка (1.95 млрд. долара) печалба за същия период на предходната година. Подразделението за управление на активи е натрупало 468 млн. франка загуба (458.9 млрд. долара).

Намаленията на активи в подразделението за търговия с ценни книжа включва и дългови облигации, обезпечени с ипотеки, чиято стойност е била умишлено завишена от “малка група” дилъри на банката.

Печалбата на подразделението за управление на капитали пада с 13% до 860 млн. франка (843.1 млрд. долара), докато положителният резултат на подразделението за корпоративно банкиране и банкиране на дребно се увеличава с 3% до 464 млн. франка (454 млрд. долара).

Съкращенията на служители също нарастват. Credit Suisse намалява броя на служителите в подразделението си за инвестиционното банкиране и в администрацията с 500 поради спада в търсене на услугите на финансовата институция. Така съкращенията в банката от началото на колапса на пазара за високорискови кредити ще достигнат 1 320.

Банките и брокерските къщи са съкратили около 49 000 служители през последните 10 месеца, за да намалят разходите си.