Финансовото богатство на населението на страната ни възлиза на 31.3 млрд. лв. или 4 100 лв. на човек към края на първото тримесечие на 2008 г. Това е повишение от 28.5% на годишна база, сочат данните от новия редовен доклад на Industry Watch „Богатство на домакинствата в България, първо тримесечие на 2008 г.”, оповестени днес.

Така стойността на този вид активи възлиза на около 55% от БВП на страната ни. Повишението е значително по-бързо от инфлацията и ръста на заплатите, сочат данните.

Основен процент от финансовите активи, или около 60%, са банковите депозити, а близо една четвърт са пари в брой. Високият дял на нискорисковите форми на спестявания ограничават прякото влияние на глобалната финансова криза върху богатството, коментират още от изданието.

Все пак кризата води до трансформация в активите на населението спрямо предходното тримесечие, като банковите депозити нараснаха - за сметка на инвестициите в акциите и взаимните фондове. До голяма степен причината за това бе и корекцията, наблюдавана на финансовите пазари.

Динамиката на богатството по видове активи е - делът на парите в брой в богатството намалява. Това е индикатор за повишено доверие на хората в банките. Намаляването на относителното тегло на парите в брой вероятно определя процеса на постепенното свиване на сивата икономика.

Депозитите продължават да са най-значимият финансов актив на домакинствата. В рамките на 7 години те се удвояват като размер. На годишна база ръстът се стабилизира около 30% на година. Коефициентът на проникване като процент от БВП е 35%.

Част от индивидуалните инвеститори на БФБ за миналата година бяха мотивирани от възможността за бързи доходи без дългосрочни намерения. При спада на доходността в последните месеци и силното понижение на индексите тази група побърза да изтегли вложенията си.

В резултат някои граждани се пренасочиха към по-нискорискови активи като банковите депозити. В този контекст, от Industry Watch смятат, че преоценката на риск от страна на домакинствата е здравословен процес.

Жилищата продължават да са най-голям актив в реалното богатство на домакинствата. Масовите жилища поскъпнаха с 32% през първото тримесечие на годината, въпреки влиянието на глобалната криза. България продължава да е една от първите по ръст в цените на недвижимите имоти в света през изминалото тримесечие.

Общата стойност на жилищата в градовете достига 68.5 млрд. лв. в началото на годината, според прогнозите на изданието.

Съвкупното богатство, финансово и жилищно, на домакинствата се разширява до 165 млрд. лева в началото на годината.

Очаква се финансовото богатство да запази относителните си темпове на ръст през следващите две години, в резултат на факта, че българските домакинства ще насочват все по-голяма част от спестяванията си към инструменти с по-висока доходност.

От изданието не очакват сътресения на пазара на масови жилища, които са основна част от богатството на населението.

Анализът е направен на база данни за финансовото богатство на населението и неговото реално богатство. Към финансовото влизат наличните пари в брой, банкови депозити, инвестиции в акции и др., като не се включват притежаване на чужда валута в брой, банкови депозити в чужбина и ценни книжа на чужди борса. Реалното се изразява в стойността на жилищните имоти и недвижима собственост без тези на село, земеделските земи и движими вещи и ценности.