Най-голямата компания в света, специализирана в издаването на разплащателни карти - Visa Inc., обяви 28-процентно увеличение на печалбата за първото тримесечие след рекордното IPO от миналия месец, в което компанията набра 19 млрд. долара, предава Bloomberg. Стойността на акциите на Visа обаче падна със 7%, след като резултатите не отговориха на най-оптимистичните прогнози.

Нетната печалба на компанията се е увеличила с 314 млн. долара, или 39 цента на акция, за тримесечието, приключило на 31 март, от 246 млн. долара за съответния период на миналата година, съобщава базираната в Сан Франциско компания. Коригираната нетна печалба възлиза на 52 цента на акция, надхвърляйки средната прогноза от 45 цента на 16 анализатори, интервюирани от Bloomberg.

Акциите на Visa са се оскъпили с около 72% през шестте седмици след първичното публично предлагане на компанията. Visa и втората по големина подобна компания MasterCard Inc., чиито акции са скочили с 522% от IPO-то й през 2006 г, извличат полза от нарастващите предпочитания на потребителите да ползват кредитни карти вместо разплащания в брой и с чекове.

Оперативната печалба на Visa нараства с 22% до 1.45 млрд. долара през първото тримесечие. Компанията очаква печалбата на акция да расте най-малко с 20%, а приходите с между 11 и 15% годишно през следващите три години.

Броят на транзакциите с карти на Visa нарастват с 44% в региона, включващ Централна Европа, Близкия Изток и Африка. Броят на транзакциите в Латинска Америка и Карибския басейн се увеличава с 33%, докато увеличението за Азиатско-тихоокеанския регион възлиза на 28%, надхвърляйки 11-процентния ръст в САЩ.

Visa набра 17.9 млрд. долара от IPO-то си през март. Стойността на предлагане надхвърли 19 млрд. долара, след като бяха продадени допълнителни акции. Предлагането на Visa засенчва това на AT&T Wireless Group, която набра 10.6 млрд. долара през 2000 г. и се нарежда на второ място в света след първичното публично предлагане на китайската Industrial & Commercial Bank of China Ltd, която осъществи IPO на стойност 22 млрд. долара през 2006 г.