Цените на жилищата във Великобритания са отбелязали първото си понижение през април на годишна база от 1996 година насам, посочиха изнесени данни на Nationwide Building Society.

Стойността на имотите се е понижила с 1% през април в сравнение със същия месец на миналата година до ниво от 178 555 паунда, съобщиха от четвъртата най-голяма строителна компания в страната.

На месечна база понижението в цените на имотите е в размер на 1.1%, което бе два пъти повече от средните очаквания на анализаторите.

В същото време банките са одобрили най-малко ипотечни кредити от 1999 година насам през изминалия месец, като кризата на ипотечните пазари води до ограничаване на кредитната активност в страната.

Инвеститори и анализатори очакват английската централна банка да продължи с политиката си на намаляване на нивото на лихвите в страната, за да подпомогне развитието на икономиката.

През настоящия месец централната финансова институция ги понижи за пореден път с 25 базови пункта, до ниво от 5% на годишна база, което бе и третото им понижение от декември миналата година насам.

След данните паундът отбеляза понижение спрямо останалите основни валути и по-конкретно спрямо долара.

Данните затвърждават негативните очаквания, че кризата на пазара на имоти в страната се задълбочава и може да не приключи скоро.

Забавянето става реалност след бума в сектора през последните десет години, довел до нарастване от близо три пъти на цените на имотите във Великобритания.