Китайските банки разчитат изключително много на формирането на печалба от удобната разлика между лихвените проценти на депозитите и заемите, което ги прави уязвими от всякакви промени в лихвените проценти, е заявил високопоставен служител на държавна китайска банка, предава Reuters.

Размерът на заемите в Китай в момента възлиза на около 30 трлн. юана (4.29 трлн. долара) и ако спредът (между лихвените проценти по заемите и депозитите) бъде намален с един процентен пункт, това би оказало пряко влияние върху рентабилността на банките, е заявил Сян Джунбо, президент на Agricultural Bank, на форум в Шанхай.

Основният едногодишен лихвен процент по депозитите в Китай в момента възлиза на 4.14, а едногодишния лихвен процент по заемите е 7.47%, което предоставя на китайските банки спред от 333 базисни пункта.

Китай премахна горната граница за лихвените проценти по заемите, както и долната граница на лихвите по депозитите, и банките имат право да намаляват лихвите по заемите до 10% от основния лихвен процент.

"Повечето китайски банки се радват на спред от повече от 300 базисни пункта между лихвите по депозитите и тези по заемите, която е значително повече, в сравнение със зрелите пазари", според Сян.

Тази ситуация насърчава значително китайските банки да увеличат кредитирането.

Китайската народна банка (The People's Bank of China) е увеличила основния си лихвен процент осем пъти от април 2006 г. досега.