Германия трябва да отвори трудовия си пазар за работна ръка от Източна Европа. Това заяви директорът на Федерацията на стопанските камари Мартин Ванслебен, цитиран от Франс прес.

Германското правителство има намерение да удължи срока на ограниченията за работна ръка от Източна Европа до 2011 г. Решение по въпроса то ще вземе в началото на идната година.

През 2004 г. Германия получи правото, по време на тогавашното разширяване на ЕС с 10 нови членки, да ограничи достъпа до трудовия си пазар до 2009 г. за работна ръка от
източноевропейските държави, припомня БТА. Сега говорител на германското министерство на труда заяви, че Берлин се ориентира към удължаване с 2 години на тези ограничения, след като срокът изтече през 2009 г. Министърът на труда Олаф Шолц пък припомни, че в страната има все още 3 млн. безработни.

Според директора на Федерацията на стопанските камари Германия трябва да отмени възможно най-бързо ограниченията на трудовия си пазар по пример на други европейски държави, които приемат работници от Източна Европа и така насърчават икономическия растеж и създаването на нови работни места.