Броят на исковете за прекратяването на просрочени ипотеки и отнемането на жилища на закъснелите длъжници в САЩ възлиза на 243 353 през април, което представлява увеличение с 4%, в сравнение с март и с 65%, в сравнение с април година по-рано, показват данни на RealtyTrac, цитирани от Reuters.

Общият брой на жилищата, които през април са в процес на отнемане от техните собственици е най-голямата месечна цифра, откакто RealtyTrac започва да води статистика през януари 2005 г.

През март броят на исковете е нараснал с 5%, в сравнение с февруари.

Нарастването му показва, че все повече собственици на жилища изпитват затруднения с плащанията по ипотечните си заеми в условията на най-лошия период за жилищния пазар в САЩ от Голямата Депресия насам.

През април едно на всеки 519 домакинства в САЩ е било в процес на отнемане на жилището след просрочване на ипотечния си заем, показват данните на RealtyTrac.

Определени райони в Калифорния, Флорида, Невада и Аризона са особено засегнати в това отношение.

Въпреки 5-процентния спад, в сравнение с март, щатът Невада има най-високата норма на искове за отнемане на жилища с просрочени ипотеки. Едно на всеки 146 домакинства има подобни проблеми. Калифорния и Аризона следват в класацията.

И трите щата бяха сред най-оживените жилищни пазари в САЩ по време на бума между 2000 г. и 2005 г.

Броят на просрочените заеми и отнетите вследствие на това жилища е скочил през изминалата година с влошаването на условията на пазара за недвижими имоти. С увеличаването на лихвените проценти по ипотечните заеми, много собственици на жилищата, които не успяват да продадат къщите си или да рефинансират жилищните си заеми са принудени да се разделят с домовете си.

Броят на исковете за отнемане на жилища в Невада възлиза на 7 276 през април, което представлява увеличение с 95%, в сравнение със същия месец на предходната година.

В Калифорния броят на исковете намалява с 1%, в сравнение с март, но щатът се нарежда на второ място с един иск на всеки 204 домакинства.

Броят на исковете в най-населения щат Калифорния възлиза на 64 683 през април, най-много от всички щати и със 112% повече, в сравнение с април 2007.

Аризона се нарежда на трето място с един иск на всеки 224 домакинства през април, или 11 620 иска за месеца. Цифрата представлява увеличение с 26%, в сравнение с март и със 181%, в сравнение с април 2007.

Флорида заема четвъртото място с един иск на всеки 242 домакинства през април.