На 28 май 2008г. в Белфор GE Energy подписа Споразумение за сътрудничество с Schlumberger Carbon Services, за да се ускори използването на технологията „чисти въглища”. Споразумението комбинира опита на GE в системите за интегрираната газификация с комбиниран цикъл с доказана способност за улавяне на въглерода и геоложки експертното съхранение от страна на Schlumberger, както и възможностите за избор на място, характеризиране и окачествяване.

GE е пионер в развитието, употребата и оперирането с технологията ИГКЦ, докато Шлимбергер предлага уникален опит, технология и управление на проекти за складиране на въглероден диоксид. CO2 е фактор, допринасящ за промяната на климата.

Макар че новото споразумение предлага технически и търговски опит, за да се върви напред към мощности, базирани на въглищна основа, са необходими ясни регламенти и политика за мащабно приложение. Съоръженията за интегрираната газификация в комбинирания цикъл на GE могат да бъдат изградени с компютърни и комуникационни системи за сигурност от самото начало или да бъдат проектирани за реконструкция, когато конкретните политики и регламенти създадат подходяща среда.

ИГКЦ процесът, реализиран чрез GE Energy, пречиства тежките горива и ги превръща във висококачествено гориво, което регулира газовите турбини в ефикасна комбинирана система.

GE Energy е била на първите места в ИГКЦ технологията от заместването на газовата турбина със студена вода, което е и първият демострационен проект, създаден през 1984 г. Технологията ИГКЦ на GE е била използвана повече от 10 години на Станция Теко Полк I.

Няколко комппании в Източна Америка в момента работят за предлагането на ИГКЦ технологията в партньорство с GE Energy – това са Duke Energy, AEP и Tenaska.

Технологията ИГКЦ на GE е ключов компонент в екологичното съзнание, към което GE се стреми с цел задоволяване на нуждата от чистота, по-ефикасни енергийни източници, намалени вредни емисии и изобилие от чиста вода.