Банковата конюнктура в Румъния може да претърпи коренна промяна в близко бъдеще, като се вземе предвид фактът, че съществуват твърде много клонове в градовете, а в същото време относително малка част от населението е покрито.

Това според специалисти от Raiffeisen Bank предопределя възможността в близко бъдеще да станем свидетели на значително намаляване на броя на клоновете в големите градове и търсенето на нови дистрибуционни канали.

В същото време съществува значителен натиск към консолидация в сектора и може първите действия в тази насока да бъдат предприети съвсем скоро.

Няколко средно големи играчи на пазара обявиха през изминалата година плановете си да търсят нови дистрибуционни канали за своите банкови услуги.

Все още на практика всички сделки, свързани със сливания в сектора в страната, са били инициирани от сливания на чуждестранни финансови институции, които са консолидирали своя бизнес в Румъния с цел намаляване на разходите им.

Големи надежди, като нов дистрибуционен канал, се възлагат и на интернет банкирането в страната, който според специалистите е със значителен потенциал.

Така банковите клонове в страната ще се облекчат от тълпите от хора, осъществяващи транзакции ежедневно, и служителите ще имат възможност да се фокусират върху предлагането на услуги с по-голяма добавъчна стойност за банките.

Все по-широко в страната става и предлагането на банковите продукти и посредством редистрибутори, което обаче също крие известни рискове по отношение на управлението на риска, коментират още специалистите.