Според платената туристическа такса за миналата година само една пета от легловата база в София е заета целогодишно.

Хотелите в София отчитат близо 31 процента годишна заетост на леглата в тях, мотелите - близо 17 процента, семейните хотели - 11 процента, самостоятелните стаи - 7 процента, а пансионите - 10 процента. Това се посочва в анализ на туристическите обекти, регистрирани и категоризирани в Столичната община за 2007 година.

Според анализа подобни стойности на изследвания показател показват сравнително ниска посещаемост и кратък престой в хотелите в София, но това до известна степен се опровергава от нарасналото търсене и проблемите с намирането на свободни стаи за престой в града през изминалата година.

В анализа на общинското предприятие "Туристическо обслужване" пише, че се
пораждат съмнения за некоректно отчитане броя на реализираните нощувки, с цел намаляване размера на дължимата туристическа такса.

Въпреки декларираната ниска посещаемост броят на легловата база в хотелите от 10 262 е нараснал на 10 660. Има и леко нарастване на легловата база в семейните хотели, а броят на самостоятелните стаи се е увеличил за една година два пъти.

Най-голяма посещаемост в София има от туристи от Западна Европа, като посетителите от Австрия, Германия, Испания, Италия, Португалия, Франция и Холандия формират една пета от общия брой нощувки. Една десета от тях е от туристи от Гърция, Турция и Румъния, а под четири процента са посетителите на столицата от САЩ, Япония, Израел и други 120 дестинации.

Хотелите с пет звезди през 2007 година са се увеличили с един и вече са девет, с четири звезди - с 4 и вече са 28, с три звезди - с 7 и са 33, с две звезди - със 7 и са 17, а с една - с
5 и вече са 12. Непроменен е останал броят на регистрираните мотели - три.

Общият брой на местата за настаняване, хотелите и мотелите в София е 235 в началото на 2008 година.

От "Туристическо обслужване" очакват през тази и идващите години да се увеличи регистрацията на нетрадиционните места за настаняване като къщи за гости и вили, тъй като това се предполага от развитието на крайградските зони в София.

От общо регистрираните за 2007 година 1 303 517 нощувки в София по-голям /61,4 процента/ е делът на реализираните от чужденци. Регистрираните нощувки са нараснали с 3,2 процента в сравнение с 2006 година.

В София са регистрирани и категоризирани общо 6 897 обекта за хранене и развлечения. От тях най-голям е делът на заведенията за бързо хранене и на питейните заведения. Тенденцията е еднаква с разпределението на регистрираните заведения през 2006 година.

Най-голям е броят на регистрираните заведения за хранене и развлечения в район "Триадица" - 566 броя, а най-малък - в "Банкя" - 96 обекта.

В районите "Люлин", "Триадица", "Младост", "Оборище", "Искър", "Средец", "Подуяне", "Студентски", "Изгрев", "Витоша" и "Възраждане" с най-голям броя по тип заведение са местата за бързо хранене.

Броят на питейните заведения спрямо останалите типове заведения е най-висок в районите "Сердика", "Красно село", "Нови Искър", "Овча купел", "Красна поляна", "Надежда", "Банкя", "Кремиковци", "Връбница", "Панчарево" и "Слатина". Район "Лозенец" е с най-голям брой регистрирани кафе-сладкарници.

Над една трета от заведенията са разположени в централната градска част - "Триадица", "Средец", "Сердика", "Оборище", "Възраждане" и "Лозенец". А близо една пета - в "Младост", "Витоша" и "Студентски". Западните и северните райони на столицата са с неравномерно разпределени заведения за хранене и развлечения, което според анализа представлява неусвоен потенциал за развитие на този тип туристически обекти.