Най-големият строителен предприемач на щатския пазар за луксозни жилища Toll Brothers Inc отчете загуба в трето поредно тримесечие, след като спадащото търсенето на нови жилища принуди компанията да намали стойността на притежаваните от нея строителни площи, предава Bloomberg.

Toll Brothers отчита загуба в размер на 93.7 млн. долара, или 59 цента на акция, за тримесечието приключило на 30 април, в сравнение с 36.7 млн. долара печалба (22 цента на акция) за същия период на предходната година. Средната прогноза на единадесетте анализатори интервюирани от Bloomberg беше за загуба от около 90 цента на акция.

Продажбите на нови жилища в САЩ паднаха през април до второто си най-ниско ниво от 1991 г. насам, след като затегнатите условия за кредитиране намалиха търсенето. Проблемите на жилищния пазар затрудняват положението на потенциалните купувачи на къщи изградени от Toll Brothеrs, които искат да продадат настоящите си домове, за да финансират покупката.

Акциите на компанията се обезцениха с 11 цента до 20.96 долара за брой на нюйоркската фондова борса вчера. Книжата са загубили 27% от стойността си за последните 12 месеца.

Приходите на компанията от строителството на къщи са намалели с 30% през второто тримесечие на финансовата година до 818 млн. долара.

Индексът S&P/Case-Shiller, който следи пазара на еднофамилни жилища в 20 ключови метрополисни района в САЩ, е загубил 14.4% през март, в сравнение с година по-рано. Спадът е по-голям от прогнозирания и е най-големият, откакто започва изчислението на индекса през 2001 г.

Средната стойност на договорите подписани от компанията през второто тримесечие възлиза на 534,000 долара, което е с 26% по-малко в сравнение с година по-рано и със 7.9% по-ниско от предходния тримесечен период, обявиха от компанията на 13 май, когато изнесоха предварителните си резултати за периода. По-ниските продажни цени се дължат основно на слабите продажби на по-скъпи пазари като Калифорния и Манахтън.

На 13 май компанията също така обяви, че клиентите са анулирали 25% от договорите през трите месеца до 30 април, в сравнение с 19% през същото тримесечие година по-рано. Нетната стойност на договорите е паднала с 58% в сравнение с година по-рано, до 496 млн. долара.

Продажбите на нови домове в САЩ нараснаха с 3.3% през април, след като резултатите от предходния месец бяха ревизирани в посока надолу, обяви министерството на търговията на 27 май. Общо 526,000 домове бяха продадени през април на годишна база, в сравнение с 509,000 през март, което е и най-ниското ниво от 17 години насам.

Броят на домовете отнети от собствениците им, които нямат възможност да погасяват ипотеките си, се е увеличил повече от два пъти през април в сравнение с година по-рано, тъй като усилията на ипотечната индустрия да модифицира заемите се оказаха недостатъчни.