Ръстът на икономиката на Еврозоната се е повишил с повече от предварителните прогнози, воден от доброто представяне на най-голямата европейска икономика - Германия.

За първото тримесечие на годината ръстът е възлязъл на 0.8%, което превиши първоначалните данни в размер на 0.7%.

Инвестициите за първото тримесечие са отбелязали повишение от 1.6% на тримесечна база, което бе и най-голямото им повишение от второто тримесечие на 2006 година.

Според очакванията, обаче, ръстът ще се забави през настоящото тримесечие. Това важи както за икономиката на Германия, така и за Еврозоната като цяло.

Данните карат анализатори и инвеститори да предполагат, че Европейската централна банка ще отложи намаляването на лихвите в Еврозоната, на фона на инфлационният натиск наблюдаван в страните на "стария континент".

Еврото поскъпна с 0.5% след изнасянето на резултатите до ниво от 1.5607 долара. Повишение регистрираха и европейските индекси, като Dow Jones Stoxx 600 добави 0.1% към стойността си до ниво от 318.72 пункта.

На годишна база икономиката на Еврозоната е регистрирала повишение от 2.2% пре първите три месеца на годината. В низходяща посока бяха ревизирани данните за ръст през четвъртото тримесечие на миналата година до 0.3%, от по-рано обявените 0.4%.

Износът на страните от Еврозоната се е повишил с 1.9%, като в същото време правителствените разходи са нараснали с 0.4%. Потребителските разходи са се повишили едва с 0.2% за тримесечието.

През първото тримесечие немската икономика е отбелязала най-големия си ръст от 12 години насам, до голяма степен в резултат на доброто време, съдействало за силна активност в строителния сектор.