Компанията, специализирана в търговия на дребно DEGI, която е част от инвестиционната група Aberdeen, обяви подписването на договор за закупуването на Iris Shopping Centre Titan намиращ се в Букурещ. Стойността на сделката е 140 млн. евро, информира Europa.re.

Търговският център, който е съставен от две части, се намира в един от най-оживените райони на румънската столица. В периметър от 5 километра около центъра живеят около 300 хил. души.

Общата търговска площ, която търговският център предлага, е 48 хил. кв.м. и паркинг с капацитет 2 хил.места.

Освен търговска част Iris Shopping Centre прелага на своите посетители и множество ресторанти за бързо хранене от всички големи световни вериги, детски и атракционни кътове.

С население от 22 млн. души, Румъния е един от най-големите търговски пазари в ЕС, и една от най-динамичните икономики в региона. Брутният вътрешен продукт за 2006 г. е 6%, а нивото на безработица в страната е около 6.3%, сочат официалните данни.

Най-големият град на страната, с население надминаващо 2 млн. души, е столицата Букурещ. Стандартът на живот в столицата е доста по-висок в сравнение с останалата част на страната.

Всички тези фактори правият страната изключително привлекателна за чуждестранните инвеститори, насочили се към нашия регион.

Очакванията на DEGI от румънския пазар са много големи, като компанията има намерение само през първата година след откриването на търговския център да реализира доходи в размер на 100 млн. евро