Властите в руската столица Москва започват мащабна дейност по разрушаването на над 6 млн. кв. м стари жилища. Планът предвижда цялата дейност да завърши за около 2 години, съобщава РИА Новости.

Съобщението за предстоящото събаряне на старите сгради в Москва беше направено от заместник-кмета Юрий Росляк пред телевизионния канал ТВЦ.

Старите сгради с височина 5 етажа, намиращи се на територията на Москва, са с обща площ около 36 млн. кв. м, уточнява той в съобщението си. Голяма част от тях са панелни конструкции, чиито срок на годност е изтекъл отдавна.

За цялостното събаряне на всички стари сгради в Москва са необходими около 30-40 години, уточнява зам.-кметът, тъй като територията, която градът обхваща, е огромна.

В добавка на това е разработена и програма за реконструкция на по-старите жилища, като се започне с ремонт на сгради с височина от 9 до 12 етажа. Този вид жилищни блокове са най-разпространените в града, като общият им брой надхвърля 50 хил.

Според предварителната информация финансовите средства, които ще бъдат необходими за реализацията на програмата, са над 25 млрд. долара. Планира се те да бъдат осигурени от общинския и гражданския бюджет, а не от държавния.

Въпреки че парите са наистина много, според официалните данни за 2007 г., бюджетът на Москва е вторият по големина в света - след този на Ню Йорк.