Президентът на Франция Никола Саркози ще представи днес пред Европейския парламент в Страсбург програмата на френското ротационно председателство на ЕС, което продължава до 31 декември.

След представянето на програмата Саркози, заедно с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, ще отговаря на изказванията на председателите на парламентарни групи и на въпроси от европейски депутати. След това президентът на Франция ще даде съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.

На 1 юли Франция пое председателството на ЕС за следващите 6 месеца. Тогава френското правителство обяви, че ще продължи развитието на отношенията със страните, които се стремят към членство в ЕС като Хърватия и Турция, и с държави от Западните Балкани, които искат да задълбочават отношенията си с ЕС като Македония, Албания и Сърбия.

Други приоритети ще са проблемите с храните, цените на горивата, климатичните промени, борбата с нелегалната имиграция и отрицателните последствия от глобализацията.

Източник: БНТ, Снимка: БГНЕС/ЕРА