Сливанията между щатските банки протичат с най-бавното темпо в последните най-малко 15 години, след като колапсът на ипотечния пазар намали капитала им и ги направи предпазливи относно купуването на компании натоварени с лоши кредити, информира Bloomberg.

Щатските банки са обявили 67 придобивания тази година до 13 юни на стойност 6.8 млрд. долара, показват данни на KBW Inc. Сделките между банки са на път да запишат най-слабата си година поне от 1993 г. насам. Средният брой на сделките възлиза на над 300 годишно от тогава.

Банките вече са набрали 120 млрд. долара средства след отчетените загуби, свързани с жилищния пазар и може да се наложи да наберат още 65 млрд. долара, обявиха анализатори на Goldman Sachs Group Inc през юни.

Броят на прекратените ипотеки е нараснал с 48% през май в сравнение с година по-рано, показват данни на базираната в Калифорния RealtyTrac Inc.

През май от Управлението за надзор на спестовните учреждения (The Office of Thrift Supervision) обявиха, че сумата заделена за покриването на лоши заеми възлиза на 7.6 млрд. долара, а цените на жилищата са паднали с 15.3% през април в сравнение с година по-рано, според индекса S&P/Case-Shiller.

Средният брой на сделките в банковата индустрия възлиза на 308 годишно в перида между 1993-2007 г., показват данни на KBW. Средната стойност на сделките е паднала със 70% до 101.5 млн. долара през първите шест месеца на 2008 г., в сравнение с 329.3 млн. долара година по-рано.

Банките, които се предлагат за продажба, може би не са най-привлекателните покупки в момента, тъй като банка, която предлага себе си на пазара, поражда съмнение, че може да се срине всеки момент, смятат анализатори.

Покупката на Countrywide Financial Corp. от страна на Bank of America Corp за 4 млрд. долара е направена, след като под внимание са взети вероятният спад в цените на жилищата и рисковете от съдебни дела, обяви CEO-то на банката Кенет Люис на годишната среща на акционерите на 23 април, когато някои от тях го призоваха да спре сделката.