Средната цена на жилищата във Великобритания може да се понижи с над 20% от своя пик до края на тази година, сочат последните прогнози на анализатори от Knight Frank.

Освен това, промените в сектора могат да бъдат даже още по съществени на фона на всеобщото икономическо положение в страната.

Безработицата отчита непрекъснат ръст, инфлацията и покачването на цените на основните хранителни продукти и горивата все повече излизат извън контрол.

Все пак има и някои не толкова лоши факти за британския пазар на недвижими имоти. Търсенето на пазара се е увеличило с повече от 30% на годишна база, заедно с ръст в наемите на жилищата с повече от 16% за изминалата 2007 г. особено в централните части на столицата Лондон.

Кредитната криза продължава да понижава търсенето жилища, сочат данни от проучвания на Knight Frank. По този начин купуването на жилища става почти невъзможно заради затегнатите условия по даване на ипотечни кредити от страна на банките.

Според повечето анализатори и специалисти на пазара, докато тези условия и фактори не се променят, съществена промяна в положителна посока на британския пазар на недвижими имоти едва ли настъпят.

За голямо съжаление, много собственици на жилища след години на непрекъснато спокойствие и стабилен ръст в наемите и продажните цени, не успяха да се приспособят към новите условия и фалираха.

Според консултанта по недвижими имоти Knight Frank това създава значителни пречки пред развитието на пазара като цяло.

Малките собственици просто изчезват и само най-големите компании остават на пазара, въпреки че и те плащат доста високи цени като значително понижение на печалбите си и големи съкращения на персонал.