След свалянето на режима на Саддам Хюсеин в Ирак бяха повдигнати много спорове относно огромните имоти и дворци, строени по време на режима на диктатора в страната, пише руският ежедневник РИА Новости.

Редица международни компании в сферата на недвижимите имоти започнаха надпревара, предлагайки всевъзможни проекти какво да бъда направено с изоставените дворци. Естествено най-голямо участие в тази надпревара имат американските компании, но голям интерес проявяват и руските им конкуренти.

Едно от предложенията, които иракската агенция за инвестиции разглежда, е проект за двореца на диктатора, намиращ се в близост до древния Вавилон. Предложенията са той да бъде превърнат в туристически обект с казано.

Единият проект е руски, а другият- американски. За съжаление за сега не се уточняват имената на компаниите, чиито проекти разглежда иракската агенция, пише още РИА Новости.

Този дворец е бил построен върху руините на древен дворец още от времето на Вавилон и Месопотамия. По време на проведените от американските и коалиционните сили военни действия е бил доста жестоко засегнат, въпреки че е част от световното културно наследство и е включен в списъка на ЮНЕСКО.
Според редица иракски специалисти и археолози това ще донесе повече загуби, отколкото печалби. Ако дворецът бъде превърнат в казино или каквото и да е, той ще бъде частично или напълно реставриран.

В такъв случай обаче няма да се активират процедурите, според които американската армия трябва да заплати компенсации за разрушените сгради и причинените щети на този древен паметник на културата.