Четвъртата най-голяма банка в САЩ Wachovia Corp., която преди две седмици назначи заместник-министъра на финансите Робърт Стийл за главен изпълнителен директор, отчете рекордна загуба от 8.9 млрд. долара за тримесечието и намали дивидента си с 87%, предава Bloomberg. Акциите на банката се обезцениха с 12% в ранната търговия в Ню Йорк.

Загубата на банката за второто тримесечие възлиза на 4.20 долара на акция, в сравнение с 2.3 млрд., или 1.23 долара печалба на акция година по-рано, съобщава базираната в Шарлът, Северна Каролина, банка днес. Сумата включва загуби в размер на 6.1 млрд. долара, свързани с намаляващи стойности на активи.

Отписванията и намалението на дивидента за втори път в разстояние на три месеца отразяват отговора на Стийл на неуспехите, включително закупуването на Golden West Financial Corp. през 2006 г., което коства на бившия главен изпълнителен директор Кенет Томпсън поста му. Акциите на Wachovia са се обезценили с повече от 75% в Ню Йорк след като банката похарчи 24 млрд. долара преди две години, за да закупи Golden West, точно когато цените на жилищата бяха достигнали своя връх.

Стийл също така заяви, че компанията ще продаде избрани активи, които не са свързани с основната й дейност и ще намали броя на бизнес клиентите, които използват банката само за заеми, вместо и за други услуги. Акциите на банката са се обезценили с 65% от началото на годината.

Негативният резултат означава, че това е първият случай в последните 20 години, когато банката отчита загуба в две поредни тримесечия, показват данни на Bloomberg. Отчетът на Wachovia идва след тези на JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Citigroup Inc. и Wells Fargo & Co, които обявиха по-добри резултати от очакваните.

Wachovia обяви на 9 юли, че загубите за трите месеца приключили на 30 юни ще бъдат най-малко 2.6 млрд. евро.

Дивидентът на банката беше намален на 5 цента на акция от 37.5 цента, като това беше второто намаление за тази година.

Печалбата на подразделението за банкиране на дребно, работа с малки компании и търговски клиенти пада с 23%, до 1.12 млрд. евро. Банката е заделила още 765 млн. долара за покриването на кредитни загуби, свързани с недвижимо имущество и заеми за закупуването на автомобили.

Подразделението за корпоративно и инвестиционно банкиране отчита печалба в размер на 209 млн. долара, в сравнение със 779 млн долара печалба година по-рано. Wachovia обяви съкращения на 500 служители в подразделението тази година.