Втората най-голяма банка в Швейцария Credit Suisse Group AG обяви, че печалбата й за второто тримесечие е намаляла с по-малко от предварителните прогнози на анализаторите, след като подразделението за инвестиционно банкиране е отчело положителен резултат за периода, информира Bloomberg.

Нетната печалба на Credit Suisse пада до 1.22 млрд. швейцарски франка (1.18 млрд. долара), или 1.12 франка на акция, в сравнение с 3.19 млрд. франка, или 2.82 франка на акция, печалба за същия период на миналата година, се казва в съобщение на базираната в Цюрих банка. Резултатите са по-добри от предварителната осреднена прогноза за 617 млн. франка печалба дадена от 14 анализатори интервюирани от Bloomberg.

Банката се нарежда след базираните в Ню Йорк Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley и JPMorgan Chase & Co., които също отчетоха печалба за второто тримесечие. Най-голямата щатска банка по активи - Citigroup Inc., обяви нетна загуба в размер на 2.5 млрд. долара за периода.

Най-голямата банка в Германия - Deutsche Bank AG, може да отчете нетна печалба от 518 млн. евро на 31 юли, според осреднените очаквания на 13 анализатори.

Подразделението за инвестиции на Credit Suisse отчита 281 млн. франка печалба преди облагане с данъци за второто тримесечие, в сравнение с 2.5 млрд. франка положителен резултат година по-рано. В същото време звеното за банкиране на дребно отчита увеличение от 2.6% в печалбата преди данъци до 390 млн. франка. Печалбата в подразделенията за управление на богататството и на активи пада със 17 и 44%, до 830 млн. франка и 167 млн. франка, респективно.

Credit Suisse започва да намалява бизнеса си с високорискови ипотеки през 2006 г. За шестмесечния период приключил на 31 март банката е намалила собствеността си във високорискови корпоративни заеми и активи свързани с недвижимо имущество с 59%.

Акциите на банката са се обезценили с 27% от началото на годината, в сравнение със спад от 50% в цената на книжата на UBS.

Загубите на UBS и Merrill Lynch, свързани със вискорорискови ипотеки, помагат на частните банки, които не са засегнати толкова сериозно от кризата. Ръстът на активите на UBS и Merrill свързани със заможни клиенти е намалял през миналата година, докато по-малките частни банки отчита по-голям ръст.