Строителният бум в Дубай- едно от емирствата, разположено в Персийски залив, започва да показва признаци на прегряване на пазара, пише ArabianBusiness.com

Голяма част от инвеститорите в сектора, искащи да реализират големи бързи печалби, изкуствено надуват цените на имотите, дори когато те са още в строеж, сочи проучване на Standard Chartered.

Строителният бум в страната започна след като през 2002 г. правителството прие закон, според който чуждестранни компании и граждани имат право да закупуват земя или имот.

Това доведе до невиждано увеличение в чуждестранните инвестиции в пустинната страна, като с годините бяха изградени изкуствени острови с палми в морето, населени с луксозни вили, най-луксозните хотели в света и какво ли още не.

Напоследък обаче зачестиха знаците за спекулативна активност в сектора, базирана на действията на различни предимно по-малки компании, което със сигурност ще доведе до дестабилизация на пазара и загуба на доверието на голяма част от инвеститорите.

Спекулациите идват основно от факта, че някои от строителните компании продават жилища, които са все още в строеж, на същите цени като вече построените.

След като получат сумата обаче, в много случаи крайните срокове започват да се разтягат с оправданието, че цените на строителните материали с времето растат. Това естествено води и до оскъпяване на предварително закупения имот.

Друга голяма група компании не позволяват на чуждите инвеститорите да заплащат повече от 10% от сумата на жилището в строеж.

Местни спекуланти обаче предлагат да закупят жилището веднага на сравнително подходяща цена, като в последствие, когато бъде завършено, го продават на значително по-високи цени.