Най-големият мол на Балканите ще бъде построен във Варна по проект на компанията ЕЦЕ, която стопанисва 110 мола в 40 държави и е изключително мащабен инвеститор, заяви почетният консул на Германия Недялко Неделчев. В София пък ще се строи най-високата бизнес сграда на Балканите (180 м.), пак под егидата на същия инвеститор.

Общата стойност на проектите до момента е 750 млн. евро. Д-р Михаел Фрайтаг, сенатор по финансовите въпроси от Хамбург, обясни, че това е емблематичен знак за градовете, в които ще се осъществяват проектите, защото ЕЦЕ е стабилен дългосрочен инвеститор и когато той присъства на един пазар, обикновено привлича и други капиталовложители.

Той допълни, че в София са проведени срещи с министрите Пламен Орешарски, Петър Димитров, Миглена Плугчиева, а във Варна са организирани разговори с кмета Кирил Йорданов, зам.-кмета по финансовите въпроси Борислав Борисов и областния управител адмирал Христо Контров.

Михаел Фрайтаг и придружаващият го почетен консул на България в Хамбург проф. д-р Герд Имайер са проявили интерес и към пристанището като място, на което може да се изгради “пристанищно сити” с увеселителни центрове и разгърната инфраструктура. Те разказаха, че в Хамбург, който е второто по големина пристанище в Европа, се изгражда огромно “пристанищно сити” на стойност 5 млрд. евро и с площ 150 хектара.

Д-р Фрайтаг обоснова визитата в страната ни със засиления интерес на немски инвеститори в България и с предхождаща среща на високо равнище на министър Димитров и придружаваща го българска делегация в Хамбург. Мотивация за визитата е и задълбочаването на сътрудничеството между Варна и Хамбург като пристанищни градове и разширяването на възможностите за бизнес. Финансовият сенатор допълни, че би се радвал, ако инвестициите, които предстои да бъдат направени, не рефлектират само върху икономиката, а и върху хората и най-вече младежите.

Михаел Фрайтаг обясни, че кметът Йорданов е приветствал кооперирането на интересите в бизнес насока.

Източник: БГНЕС