KKR & Ко, управляван от Хенри Кравис и Джордж Робъртс, планира да се превърне в публична компания до края на годината в сделка, която може да му определи пазарна стойност до 15 млрд. долара.

KKR изостави идеята за продажба на дялове, предложена преди повече от година, преди свиването на пазара на придобивания, както и ограничаването на първичните публични предлагания.

Вместо това той ще издаде нови акции за придобиване на Амстердамски фонд за придобивания, създаден от ККR през май 2006 г. Когато покупката е завършена до декември, акциите ще се търгуват на фондова борса в Ню Йорк, съобщават в изявление от KKR.

Кравис и Робърст няма да набират нов капитал в сделката, каквато е целта на първоначалното IPO, макар че ще придобият активите на фонда от 4.56 млрд. долара и ще могат да издадат още нови акции.

Братовчедите, които стартираха фирмата през 1976 г., считат публичността като ключ към усилията за разширяване на бизнеса на KKR в областите на фиксиран доход и капиталовия пазари, както и намаляване на зависимостта от техните изкупувания със заемен капитал.

След придобиването акционерите на амстердамския фонд, наречен KKR Private Equity Investors LP, ще имат собственост от 21% от публичния KKR.

Kohlberg Kravis Roberts & Co., както фирмата бе известна преди, притежава дялове в 46 дружества със 205 млрд. долара продажби и 855 000 служители.