През последните няколко години Чехия се оказва една от най-бързо развиващите си в икономическо отношение държави сред страните от ЦИЕ, пише PropertyWire.

И в момента, докато някои от тях отчитат понижения в цените на имотите си, пазарът в Прага развива, и то много успешно, един сравнително нов сегмент – продажбата на луксозни имоти.

Традиционно пазарът на имоти в чешката столица привлича голям брой купувачи от Великобритания, Германия, Русия, от някои страни от Източна Европа и не на последно място от САЩ.

Политическите промени, както и кризата на кредитния пазар, успяха да намалят чуждите клиенти и то най-вече тези, които си търсят по-евтини имоти.

Нещата обаче не стоят така за онези, които се интересуват от луксозни имоти, защото те и преди кредитната криза са стрували много, казва Ярослав Зизка, изпълняващ длъжността директор на местна агенция за недвижими имоти.

Според данните на Knight Frank цените на имотите в Прага са се повишили с около 7.5% за последните 12 месеца, на фона на намалението им в почти всички съседни страни.

Най-съществено обаче е увеличението в стойността на луксозните имоти, които, според данните, са скочили за периода с над 9%.

Според анализаторите в сферата цените ще продължат да нарастват и през следващите 2 години, като се очаква да се увеличат в границите на 5 до 10%. Прогнозите в сегмента на луксозните имоти даже са още по-големи.