Инвестицията в акционерно дружество със специална инвестиционна цел е по-печеливша от тази в банков депозит при сегашните икономически реалности в България, отчитат от първото АДСИЦ у нас - Прайм Пропърти БГ.

Една от основните предпоставки за това е високият ръст на инфлацията (около 15% на годишна база). Тя изпреварва средния лихвен процент по срочните депозити (5% на годишна база), но не влияе на доходността от АДСИЦ, тъй като цените на недвижимите имоти се увеличават паралелно с ръста на инфлацията, съобщиха за Profit.bg от компанията.

Около 20% е реализираната доходност от АДСИЦ за 2007 г. Отделно от тази доходност инвеститорите във фондовете за недвижими имоти реализират печалба и от разпределянето на дивиденти.

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ ще разпредели дивиденти на своите акционери за 2008 г. Към първото полугодие на годината печалбата за разпределяне надхвърля 3 млн. лв. Предстоящите сделки на дружеството до края на годината ще му позволят многократно да увеличи тази цифра.

При осем от 5 изтъргувани акции капитализацията на Прайм Пропърти БГ се повиши с 0.63% при последна и средна цена за лот от 1.6 лв.