Развитието на строителството в България в последните няколко години и привличането на все повече чужди инвеститори повиши цените както на жилищата, така и на парцелите, подходящи за строеж.

Най-скъпи са парцелите в непосредствена близост до морето или в някои от планинските курорти или села, сочи проучване на Profit.Bg.

Парцелите по Черноморието са изключително търсени заради възможностите, които предлагат за строителство на хотел или друг вид ваканционен комплекс.

Въпреки голямото застрояване там, интересът както на чужди, така и на наши инвеститори, остава огромен.

Средните цени на парцели, разположени в близост до морето, са от 60 до 600 евро, в зависимост от разположението и възможността за строеж, става ясно още от проучването.

Над 95% от тях се намират в регулация, като голяма част разполагат с вода и ток и са в непосредствена близост от пътища.

Около Несебър, Поморие и Созопол се предлагат много привлекателни парцели, на 100% предназначени за строеж на хотелски комплекси или вили. Цените са около 450 - 500 евро за квадратен метър, но всички са на около 10 – 20 метра от плажната ивица.

Цените на квадратния метър на парцелите по Черноморието, подходящи са строеж, достигат цените на квадратния метър на жилищната площ в някои от по-малките градове в България.

Парцелите, които се предлагат в планинските курорти или села, не винаги разполагат с изграден хубав път в близост и затова цените, като цяло, са малко по-ниски.

В известните курорти като Банско или Пампорово цените са почти същите като на парцелите по Черноморието. В малките селца могат да се намерят много подходящи оферти и за хора с по-малки възможности, но с желание да се сдобият с вила за почивка.

Парцелите, разположени в планинските райони, предлагат вода и ток в по-малко от случаите, но за сметка на това можете да се сдобиете и с гора, закупувайки въпросния парцел.

Продажбата й може да донесе на собственика голяма печалба в бъдеще, сигурни са агентите на недвижими имоти в страната.

От друга страна, все по-популярни станаха така наречените ловни вили, предлагащи на своите посетители възможност за лов и риболов в собствена земя, в близост до почивната станция.

Печалбите от такива имоти са наистина големи заради интереса най-вече от страна на чужденците, които посещават страната ни.

Хубавата природа, която предлага нашата страна, е уникална възможност за лов. Чужденците го знаят и голяма част от тях идват само за това.