Икономическият растеж на САЩ през второто тримесечие се е ускорил леко до 1.9 на сто спрямо същия период на миналата година след 0.9 на сто през първото тримесечие на 2008 година, съобщи днес министерството на търговията, цитирано от Франс прес.

Този растеж е най-силният от третото тримесечие на миналата година, но въпреки това е разочарование за анализаторите, които очакваха брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в света да нарасне с 2.3 на сто през периода април - юни спрямо същото тримесечие на миналата година.

Освен това днес търговското министерство обяви ревизирани към спад данни за предходните тримесечие - до плюс 0.9 на сто за първото тримесечие вместо досегашния плюс 1 процент и до минус 0.2 на сто вместо предишните плюс 0.6 на сто за четвъртото тримесечие на 2007 година, отбелязвайки първото минаване "на червено" за американската икономика от рецесията през 2001 година.

До следващото заседание на централната банка на САЩ остава по-малко от седмица и икономистите очакваха с нетърпение данните за БВП на фона на опасенията им от рецесия.

Потреблението в САЩ е нараснало с 1.5 на сто през второто тримесечие след 0.9 на сте през предходното, въпреки че американците силно са намали покупките на дълготрайни стоки, сред които са и колите (-3 процента), допълва Франс прес.

Източник: БТА