Prudential Financial Inc., вторият по големина животозастраховател в САЩ, повиши своята прогноза за загуби от ипотечния пазар за трети път, до 500 млн. долара за пет години.

Prudential, който изгради позиции в рискови ипотечни книжа през 2007 г., съобщи на 2 август, че се надява да се възползва от спада на цените и очакваше да не загуби повече от 150 млн. долара за пет години. Тази проекция нарасна до 300 млн. през февруари и максимум от 400 млн. долара през май.

Печалбата на Prudential за второто тримесечие намаля с 30% до 590 млн. долара поради загуби от инвестиции, включително 375 млн. долара, свързани с ипотечни ценни книжа.

Прогнозата от 500-те млн. представлява проекция от пропуснати приходи от клиенти, неплащащи вноските си и не отразява спада на пазарната стойност на ценните книжа, който от компанията вярват, че може да се обърне. Чрез този метод загубите възлизат на 23 млн. долара през второто тримесечие.

Акциите на Prudential нараснаха с 2.29 долара, или 3.4%, до 68.97 вчера на Нюйоркската фондова борса.

През второто тримесечие оперативната печалба би прогнозите на анализаторите, благодарение на доходи от Япония. Застрахователят е загубил 26% от пазарната си стойност тази година.