„Да, Иван Соколов е освободен от длъжността изпълнителен директор на Оргахим АД, но не мога да кажа, че на оперативно ниво има кой знае какви промени. Мениджмънтът на компанията остава непроменен. Фирмата има политика и тя ще се следва,“ коментира Бойко Шойлеков, изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Оргахим АД.

„Мога уверено да заявя, че вътре в компанията напрежение няма. Имаше известно объркване през последните дни, но след проведени разговори с представители на работниците и по отдели ситуацията вътре се успокои,“ уточни още той.

Според Бойко Шойлеков, мажоритарният собственик ще се спре на подходящата кандидатура в най-кратко време, не повече от месец. Кога обаче той ще встъпи в длъжност и ще поеме отговорност за управлението на компанията той не се ангажира със срокове.

„Компанията винаги се е придържала към политиката да назначава едно лице, което да участва в управлението на двете дружества – Поликолор и Оргахим. Ето защо ще се търси човек, подходящ за длъжностите,“ посочи Бойко Шойлеков.

„Очаквам с интерес повече информация от Оргахим АД за причините, довели до смяната на изпълнителния директор, като смятам, че отстрани е трудно, а и не е редно, да се коментира за това. Надявам се, че ефектът от смяната ще е положителен за дружеството,“ коментира по темата Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК Доверие. Според нея ако вътре в компанията е имало напрежение между изпълнителния й директор и мажоритарен собственик (по информация в медиите), явното разрешение на проблема е подадената оставка.

Тя е настроена оптимистично, предвид случващото се в Оргахим АД, като подчерта, че е важно да се проследи как от дружеството възнамеряват да го управялват оттук нататък, кой ще поеме ръководния пост и какви ще са неговите цели. „Пазарът трябва да очаква името на човека, който ще управлява Оргахим АД. Като цяло обаче съм оптимист,“ допълни Даниела Петкова. „Що се отнася до временно управляващия компанията Бойко Шойлеков, нямам притеснения, защото той я познава добре и отвътре,“ посочи тя.

„Как новината за смяната на висш мениджър на Оргахим АД ще се отрази върху цената на акциите на компанията, видяхме още днес (вчера, б.а.),“ коментира още тя. Според нея сегашните нива са атрактивни за покупка, дори и след дълго коментирания отчет. "Продължавам да мисля, че Оргахим е добра компания, в която ние вярваме,“ заяви Даниела Петкова.

Не толкова оптимистично е изказването на Надя Неделчева, портфолио мениджър на Адванс IPO Фонд.

„Натиск върху цената на акциите на Оргахим АД ще има докато няма повече яснота за причините, довели до смяната и случващото се с компанията,“ смята Надя Неделчева. Според нея промените в ръководството съвпаднаха с публикуването на шестмесечния отчет. „В него виждаме известно подобряване на резултатите, спрямо първото тримесечие на 2008 г., но като цяло Оргахим АД се представя по-слабо от миналата година,“ посочи още тя. Всички тези фактори при един падащ пазар, според нея водят до негативно отражение върху цената на акциите.

До колко обаче пазарът ще получи повече яснота за причните, довели до оставката, Надя Неделчева е скептично настроена. Съмнението за това се поражда от информацията, която по-рано от Оргахим АД направиха достояние за бъдещото разделение на компанията.

Според Бойко Шойлеков обаче, появилата се в общественото пространство информация за ръководните промени хвърля достатъчно яснота около смяната на Иван Соколов.

„Предполагам, че за различията между изпълнителния директор на Оргахим и мажоритарния собственик на компанията, за които се заговори в общественото пространство, стоят различия във вижданията по преструктурирането на самото дружество. Но това може и да не е единствената предпоставка за оттеглянето от поста на изпълнителния й директор,“ допълни Надя Неделчева.

По отношение на преструктурирането на компанията, Даниела Петкова коментира следното - „Какво налага разделението на Оргахим на две не знам, но замисълът е основан на икономическа логика, до колкото предприятието, което ще се отдели е с независим цикъл на производство. Следователно отделянето му по производствени причини е разбираемо. Важното в случая е да се проследи как ще се разделят активите на Оргахим.“

По рано днес акциите на Оргахим АД се търгуваха на нива под 160 лв. Сделки се сключиха при 153.11 лв. - 153.1 лв. при цена на отваряне от 176 лв. Към момента понижението по позицията е от 3.41%, а средната цена е 161.05 лв.

Нека да припомним, че на среща на Иван Соколов и надзорния съвет на Оргахим АД от 30 юли се стигна до прекратяване на договорните отношения по мениджърския договор на Иван Соколов, считано от 1 август. Повод за това се оказват констатирани различия в начина на управлението на фирмата и нейното бъдещо развитие. Иван Соколов работи в Оргахим от 2000 г.

На зададени въпроси относно причините и естеството на разногласията, той коментира, че настоящата позиция на компанията се дължи на водената до момента търговска, маркетингова и развойна политика, научи Profit.bg.

Материалът е с информационен характер. Изказаните мнения вътре са лични и не представляват препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!