Развитието на пазара на недвижими имоти и привличането на чужди инвестиции в България през последните няколко години не остана само в границите на София.

Един от най-развиващите се в тази сфера градове е Русе. Благоприятното му разположение в близост до румънската граница и изграденият мост над река Дунав дават редица предпоставки за привличане на инвестиции в сектора в бъдеще.

Цените на промишлените парцели достигат до 82 евро за кв.м., а наемите на складове и индустриални площи са около 2 евро на месец. Това става ясно от данните на агенция “Форос“ предоставени за Profit.Bg.

Пазарните цени на офис площи в града се определя главно от местоположението им. В идеалната централната част на града те достигат до 1420 евро на кв.м., а в широкия център са около 1120 евро за кв.м.

Що се отнася до месечните наеми на офиси в Русе - те са най-високи за площите клас А. В идеалния център цените достигат 14 евро за кв.м. на месец. Най-високи месечни наеми на офиси клас В има в район Възраждане, където те са около 10.5 евро на кв.м. на месец.

Цените на жилищните площи в централните райони на Русе надминават 1000 евро за кв. м., като други райони на града с подобни цени са Ялта и Възраждане.

Най-скъпите жилища също са тези в идеалния център. Новото строителство достига цени до 1250 евро за кв.м., става ясно още от изнесените данни.

Наемите на жилища също са най-високи в тази част на града и, ако жилището се предлага обзаведено, месечните цени варират от 3 до 7.1 евро за кв.м.. Луксозните жилища достигат до 8 евро за кв.м. на месец в централните райони на града.

Средните пазарни цени на търговските площи в Русе достигат почти 2000 евро на месец по ул.Александровска. В по - широкия център цените на търговските площи са около 1150 евро за кв.м.

Наемите на търговски площи в града за най-високи отново на централната улица, където на месец трябва да платите около 21 евро на кв.м. В широкия център наемите са около 10 евро на кв.м. на месец.

Градските парцели в Русе са на цени от 460 евро за кв.м. в идеалната централна част на града и до 360 евро за кв.м. в широкия център.

Вилните парцели в община Русе се търгуват на средни цени от 28 евро за кв.м. в средата лятото, а в по-отдалечените общини - от 16 до 25 евро за кв.м.

Средните пазарни цени на земеделската земя през месец юли тази година достигат от 50 до 80 евро цента за квадратен метър, в зависимост от това колко далече се намират от града.