Офис площите в полската столица Варшава са се увеличили с около 141 хил. кв.м. само за първото тримесечие на тази година, информира property-magazine.eu.

Според официалните данни в момента общата застроена офис площ във Варшава достига 2.84 млн. кв.м. Най-много офиси са съсредоточени в централните части на града, включително и новите проекти Marynarska Business Park, Tulipan House, Nefryt и Marynarska Point I.

Ако плановете и сроковете на инвеститорите бъдат изпълнени, се очаква до края на тази година офис площите в полската столицата да се увеличат с нови 130 – 140 хил. кв.м.

Според прогнозите на DTZ, следващата година ще бъде даже още по-успешна за заетите в сегмента, като построените офиси ще се очаква да се увеличат с около 380 хил. кв.м.
Интересен е фактът, че голяма част от големите бизнес-сгради, които ще се строят, са в по-отдалечените краища на града.

Въпреки огромното застрояване с нови офис площи, търсенето в града го изпреварва. То се е покачило с над 11% от началото на годината.

Очакванията през втората половина на тази година покачването на търсенето да продължи успоредно с новото застрояване на офис сгради.

Спад на свободните офиси до 2.1% беше регистриран в края на юни тази година, което е най-ниското ниво отчитано някога. В някои част на града, то е даже още по-ниско.

Ръстът в нивото на наемите на луксозните офис площи в града също остава стабилно за периода. В централните локации квадратният метър струва около 30-33 евро, като средното нива за града е в границите на 24-27 евро за кв.м.