През първата половина на тази година пазарът на логистични площи в България остава най-слабо развития сегмент в сектора на недвижимите имоти.

В това отношение страната ни доста изостава от съседните страни, става ясно от доклад на агенция “Форос“, предоставен на Profit.bg.

Инвестиционната активност в сектора все още е много ниска, като предлагането е ограничено - както в количествено, така и в качествено отношение. Най-често на пазара се предлагат стари складове, чиито стандарти не отговарят на съвременните норми, изисквания и мерки за управление.

Предлагането на нови логистични площи е изключителна рядкост, сочат данните на “Форос“.

Към настоящия момент се строят едва 5 логиситични центъра, въпреки че нуждите са много по-големи. От друга страна, има редица фактори, благоприятстващи развитието на този сектор в нашата страна.

Строящите се нови центрове са съсредоточени предимно в големите градове – София и Пловдив. Трябва да се има предвид, че по-голямата част от изграждащите се подобни обекти служат за нуждите на конкретни компании, а не за отдаване под наем.

Основна причина за изоставането в сектора е засиленото строителство на търговски и офис площи, които привличат голяма част от инвестициите на родния пазар. Големият интерес към тях е заради по-голямата доходност, която за момента носи инвестицията в подобен род площи.