Гъвкавото търсене на офис площи, както и стабилният икономически ръст, поддържат пазарите в страните от ЦИЕ на добро ниво през първата половина на тази година, информира property-magazine.

Наемането на офиси остана високо през целия период, но е възможно през второто тримесечие на годината да спадне, коментират специалисти. В част от районите е възможно пренасищане на пазара, което да се отрази на търсенето.

Въпреки това понижаващото се ниво на незаети офис площи и продължаващото силно строителство ще поддържат пазарите в ЦИЕ. Нещо повече, наемите на този вид недвижими имоти ще продължават да се увеличават, което ще донесе добри печалби на инвеститорите.

Прогнозите за почти всички страни от ЦИЕ за тази година са за добър ръст на БВП, за разлика от страните от Западна Европа и САЩ.

Пазарът на офиси в тх се развива най-вече от голямото строителство на нови площи. Завършването на редица проекти за големи офис центрове предстои да стане до 1 – 2 години, което ще донесе нова вълна на пазара.

Това със сигурност ще го укрепи и ще даде възможност на някои компании да разширят влиянието си в дадени региони, а на други да затвърдят позициите си.

Всички тези фактори са благоприятни за развитието на сектора и най-вече за ръст на наемите, коитов някои градове са се повишили значително в сравнение с втората половина на миналата година.

Най-голям ръст отчитат в Киев(27%), Москва(13%), Варшава(6%) и Прага(5%), като тенденциите на тези пазари остават много добри и през втората половина на тази година.