Цените на недвижимите имоти в Северна Ирландия са отчели спад с 4% за второто тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата, съобщава Bloomberg.

След понижението средната цена достигна 226.934 паунда, става ясно от данните, изнесени от Университета в Улстер. Спад се наблюдава и сред продажбите на жилища, които са с 50% по-малко спрямо миналата година.

Според някои икономисти от Bank of Ireland има предпоставки цените на имотите да спаднат и под 200 хил. паунда преди края на тази година.

В периода между 2005 и 2007 г. стойността на жилищните имоти в Северна Ирландия се покачи с 79%, припомнят анализатори на местния пазар.

След кредитната криза обаче поведението на банките кредиторки неминуемо трябваше да се промени, след като загубите достигнаха 400 млрд. долара.

Цените на къщите, разположени в предградията на по-големите градове, са спаднали с над 18% за същия период, като са достигнали 191.166 паунда. Това е най-сериозното понижение, регистрирано от началото на тази година, в която и да е област.

Къщите, разположени терасовидно, както и отделните къщи, също са поевтинели за периода с около 10.5% до нива, съответно 176.915 и 311.804 паунда.

Цените на къщите в Белфаст са се повишили с около 3.3%, който е единственият регион в страната с положително движение на цените.