Ситуацията на пазара на недвижими имоти в САЩ все повече се влошава и едва ли някои вижда излизане от кризата в близко бъдеще.

Въпреки приетите мерки от страна на правителството и подписания от самия президент плана за спасяване на длъжниците, нещата като че ли повече се усложняват, пише Bloomberg.

Една от най-големите кредитори в страната - Fannie Mae взе решение да увеличи таксите за отпускане на различните видове ипотечни кредити. Подобно увеличение се случва за четвърти пореден път само през тази година, отбелязват анализатори.

От компанията обясняват, че основната им цел е да бъде намален до минимум рискът от нови загуби за имоти заради неизплатени вноски, и заради доста нестабилното състояние на пазара.

Това покачване ще бъде с 0.25 процентни пункта, взе решение ръководството на кредитната компания. То ще доведе до съвсем леко повишение на лихвените проценти по проблемните жилищни кредити.

Другия голям кредитор- Freddie Mac, която получи помощ от правителството на САЩ, също предприе известно завишаване на своите акции. Решението беше взето като мярка за недопускане на продължаващото поевтиняване на имотите в страната.