Авторитетната международна агенция за рейтинговане Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг за чуждестранна и местна валута „ВВ+” със стабилна перспектива и краткосрочния рейтинг в чуждестранна и местна валута на „В” със стабилна перспектива на ПроКредит Банк (България).

Рейтингът на ПроКредит Банк (България) се основава на стабилната подкрепа от страна на основния акционер на банката ПроКредит Холдинг („ВВВ-”/стабилна перспектива), който притежава 80.29% от акциите на банката.

В анализа си на кредитния риск на ПроКредит Банк (България) рейтинговата компания Fitch акцентира на ниския процент на кредити в просрочие над 30 дни спрямо общия кредитен портфейл от само 0.76% в края на 2007 г. Положително е оценена също и консервативността на банката за поемане на пазарен риск.

Според доклада на Fitch добрата доходност на ПроКредит Банк (България) е базирана на адекватни за пазара нетни лихвени нива - на фона на засилената конкуренцията при бизнес кредитирането на малки и средни предприятия, където банката е съсредоточила своя интерес в България.

В частта от доклада за оперативния риск се обръща внимание и на експанзивното разширяване на клоновата мрежа на ПроКредит Банк (България) и увеличаването на персонала й. Според доклада на Fitch през 2007 г. ПроКредит Банк (България) е увеличила депозитната си база (ръст от 41% за 2007 г.) и е намалила зависимостта си от чуждестранно финансиране, като е използвала също и нови източници на дългосрочно финансиране.

ПроКредит Банк (България) е част от група от 22 банки в Източна Европа, Африка и Латинска Америка, специализирани във финансирането на много малки, малки и средни предприятия. Акционери на банката са ПроКредит Холдинг с 80.29% и Комерцбанк с 19.71% от капитала.