Акциите на регистрираната в Кипър TD Investments Limited, влизаща в групата на третата по големина руска банка "Тройка Диалог", ще се търгуват на Eurex на Deutsche Boerse AG, се казва в съобщение на компанията, цитирано от в. "Коммерсантъ".

Това е третият руски играч, който става част от германската платоформа след инвестиционната компания "Атон" и инвестиционния холдинг "Финам".

"Участието в гerманската борса стана интересно за нас, след като сред инструментите на тази борса в края на юни се появиха фючъси на индекса MSCI", осябсни директорът на руската банка Георгий Мирел.

Eurex е най-голямата борса за търговия с производни финансови инструменти, като 50% от нея принадлежи на Deutsche Boerse AG. Капитализацията й възлиза на 23.5 млрд. долара, което й отрежад второто място след NYSE Euronext.

По данни на "Коммерсантъ" към края на годината участие на борсата могат да получат още руските финансови компании "Открытие" и "Уралсиб".

Независимо от тези тези резултати обаче Deutsche Boerse все още не може да привлече на германската борса депозитарни разписки на руски емитенти, което беше негова основна цел.

С това операторът се надяваше да отслаби позициите ма Лондонската фондова борса (LSE), обемът на руските компании на която по данни на Thomson Financial беше 21.1 млрд. долара за миналата година, а Русия се нареждаше на четвърто място сред страните по обем на IPO.

Тази година се очакват по-слаби резултати. Негативната пазарна конюнктура кара компаниите да отлагат IPO, очаквайки динамиката на фондовите пазари да започне да се променя в положителна посока.