Най-голямата компания, специализираща в животозастраховане в Китай - China Life Insurance Co, отчита спад от 32% в печалбата за първите шест месеца на годината, информира Reuters.

Печалбата на застрахователя обаче надхвърля предварителни очаквания, независимо от намалените й инвестиционни приходи, вследствие на спада на китайския фондов пазар.

China Life, която изпреварва конкурента си Ping An Insurance на пазара в континентален Китай, отчита 15.8 млрд. юана (2.3 млрд. долара) печалба за първото полугодие на 2008 г., в сравнение с 23.3 млрд. печалба за същия период на миналата година.

Предварителните очаквания бяха средно за печалба в размер на 11.7 млрд. юана за първите шест месеца на годината, показва проучване на Reuters измежду четирима анализатори.

Основният китайски индекс Shanghai Composite Index е загубил 48% през първите шест месеца на годината - на фона на масовите разпродажби на ценни книжа в световен мащаб и на усилията на Китай да овладее инфлацията.

Акциите на China Life, които са листнати на Шанхайската фондова борса, са се обезценили с 56% от началото на годината, докато книжата на компанията, които се търгуват в Хонконг, са загубили 31% от стойността си, в сравнение със спад от 24% на местния основен индекс Hang Seng Index за същия период.