да предпази икономиката от рецесия, въпреки че инфлацията надхвърля значително предварително заложените от правителството стойности, показва проучване на Bloomberg измежду икономисти.

Половината от икономистите участвали в проучването на Bloomberg на 22 август прогнозират намаляване на лихвеният процент преди края на 2008 г. Банката задържа основната си лихва на ниво от 5% от април до сега, след като инфлацията се покачи до 4.4% през юли, което е повече от два пъти от предварително заложеното ниво.

Централната банка, на която се налага да претегля заплахата от инфлация срещу рисковете от рецесия, може да се насочи към насърчаване на растежа, след като икономиката неочаквано зацикли през второто тримесечие.

Най-дълго продължилият растеж на британската икономика от повече от век насам приключи, след като бизнес инвестициите достигнаха най-ниското си ниво от 1985 г. насам, а потребителските разходи се свиха за първи път от три години.

Общо 12 от 24-те икономисти участвали в проучването миналата седмица смятат, че основният лихвен процент ще падне поне до 4.75% до края на годината. Само 7 от 28 икономисти са дали такава прогноза в проучване направено в началото на месеца.

Предвижданията на икономистите за намаляване на основната лихва се основават на прогнозите на банката, публикувани на 13 август, според които инфлацията ще падне под 2% след две години, ако лихвеният процент остане непроменен.

Английският паунд е загубил 6.7% от стойността си спрямо долара този месец, което е най-големият месечен спад от октомври 1992 г. насам.