Eврото достигна най-ниската си стойност спрямо долара в последните повече от 6 месеца, след като днес стана ясно, че бизнес доверието в Германия е паднало повече от очакваното през август.

Европейската валута също така се обезцени за втори пореден ден спрямо йената поради очакванията, че загубите на кредитните пазари и намаляващият износ ще предотвратят повишаване на лихвените проценти от страна на Европейската Централната Банка (ЕЦБ) тази година.

Стойността на европейската валута падна и 1 евро се разменяше срещу 1.4609 долара (най-ниското ниво от 14 февруари насам), в сравнение с 1.4754 долара вчера в Ню Йорк. Еврото се разменяше срещу 160.30 йени, почти достигайки тримесечния минимум от 160.20 йени регистриран на 21 август.

Индексът на института Ifo за бизнес климата в Германия пада до 94.8 пункта през август, което е най-ниското ниво от три години, в сравнение с 97.5 пункта през юли. Предварителните очаквания бяха за спад до 97.2 пункта, показва проучване на Bloomberg News измежду 35 икономисти.

Стойността на британският паунд също падна и валутата се разменяше срещу 1.8384 долара, което е двугодишен минимум. Вчера един паунд се разменяше срещу 1.8532 долара. Данни, които трябва да бъдат публикувани тази седмица, може да отчетат, че цените на жилищата във Великобритания са паднали с най-много от две години насам.

Еврото е загубило 8% спрямо долара откакто достигна рекордна стойност от 1.6038 долара на 15 юли. Производството и сектора на услугите в Еврозоната се свиват за трети пореден месец през август, а цената на суровия петрол е паднала с повече от 20% от рекордните 147.27 долара за барел регистрирана миналия месец.

Комбинацията от нарастващата слабост на Европейската икономика и по-умерени цени на петрола ще оставят еврото под натиск, според Мануал Оливери, валутен анализатор в Zurich at UBS AG.

След доклада на института Ifo трейдърите намалиха залозите си, че ЕЦБ ще вдигне основната си лихва над 4.25% тази година.