Спадът в цените на еднофамилните жилища в 20 ключови метрополисни района в САЩ се е забавил през второто тримесечие на годината - знак, че пазарът на жилищни имоти в страната може би започва да се стабилизира след най-големия си срив от повече от 25 години насам, предава Bloomberg.

Цените на жилищата са паднали с 0.5% през второто тримесечие, в сравнение със спад от 0.9% през първата четвърт на на годината. В сравнение с година по-рано обаче, цените са отбелязали спад с 15.4%, който е и най-големият поне от 20 години насам.

Независимо от забавянето, цените на жилищата най-вероятно ще продължат да падат до края на годината, тъй като продавачите се опитват да се освободят от имоти, които са прекарали рекорден брой месеци на пазара.

Цените на жилищата в 20 ключови метрополисни района на САЩ са паднали с 15.9% през 12-те месеца, приключващи през юни, което е по-малко от предварителните прогнози, но най-много, от както започва да се води статистика през 2001 г. Спадът през май е възлизал на 15.8%.

Предварителните прогнози бяха, че индексът S&P/Case-Shiller ще падне с 16.2%, в сравнение с година по-рано, показват резултатите от проучване на Bloomberg News измежду 26 икономисти. Цените на жилищата бележат спад на годишна база във всички 20 метрополиса през юни, като най-големи намаления регистрират Лас Вегас (29%) и Маями (28%).

Девет от 20-те града отчитат увеличение в стойността на жилищата на месечна база, в сравнение със седем през май.

Търговският департамент трябва да публикува по-късно днес доклад за продажбите на нови жилища през юли. Той ще включва данни за цените и броя на непродадените домове.

Някои компании вече отчитат нарастване на интереса на купувачите поради по-ниските цени.
Дори и това да е така, по-строгите условия за отпускане на кредити и продължаващият спад в строителството ще окажат влияние върху икономическия растеж в следващите месеци, според Федералния резерв.